Wat is een haalbaarheidsonderzoek spoor 2?

Inleiding

In geval van arbeidsongeschiktheid en re-integratie zijn er vaak vragen over de toekomstmogelijkheden van een werknemer op de arbeidsmarkt. Vooral als terugkeer naar het eigen werk onzeker is, komt de noodzaak van een re-integratietraject bij een andere werkgever, het zogenaamde 2e spoor, in beeld. Maar hoe weet je of dit traject haalbaar en realistisch is voor de werknemer, zeker bij een werknemer met ernstige beperkingen? Dat is waar het haalbaarheidsonderzoek 2e spoor om de hoek komt kijken. Dit artikel geeft informatie over de kern van het haalbaarheidsonderzoek, het proces en legt uit waarom het zo’n cruciale stap is in het re-integratieproces.

In deze blog komen de volgende onderwerpen in relatie tot een haalbaarheidsonderzoek spoor 2 aan de orde:

  • Wat is een haalbaarheidsonderzoek spoor 2?
  • Wat is het nut van een haalbaarheidsonderzoek spoor 2?
  • Verschil met arbeidsdeskundig onderzoek
  • Wat levert een haalbaarheidsonderzoek spoor 2 op?
  • Hoe ziet het haalbaarheidsonderzoek spoor 2 eruit?
  • Haalbaarheidsonderzoek spoor 2 kosten en samenwerking
  • Conclusie

 

1. Wat is een haalbaarheidsonderzoek spoor 2?

Een haalbaarheidsonderzoek 2e spoor is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om te beoordelen of het voor een werknemer met ernstige beperkingen realistisch is om via een 2e spoor re-integratietraject werk bij een andere werkgever te vinden. Het onderzoek biedt zowel de werknemer als de werkgever inzicht in de mogelijke kansen en beperkingen op de arbeidsmarkt​​.

2. Wat is het nut van een haalbaarheidsonderzoek spoor 2?

Het doel van een haalbaarheidsonderzoek is duidelijk: voordat tijd, energie en middelen worden geïnvesteerd in een re-integratietraject voor het tweede spoor, willen zowel werkgever als werknemer meer zekerheid over de haalbaarheid ervan. Dit voorkomt frustratie, bespaart onnodige kosten en bevordert een gerichte aanpak naar een nieuwe baan​​.

3. Verschil met arbeidsdeskundig onderzoek

Waar een arbeidsdeskundig onderzoek zich richt op de mogelijkheden binnen het huidige werk en bedrijf van de werknemer, focust het haalbaarheidsonderzoek 2e spoor specifiek op de kansen en mogelijkheden op passend werk buiten het huidige bedrijf. Beide onderzoeken zijn complementair aan elkaar en bieden een volledig beeld van de re-integratiemogelijkheden​​.

4. Wat levert een haalbaarheidsonderzoek spoor 2 op?

Het haalbaarheidsonderzoek levert een gedegen advies op over de mogelijkheden voor de werknemer op de arbeidsmarkt. Het helpt beslissingen te onderbouwen en geeft richting aan het verdere re-integratieproces. Ook geeft het inzicht in eventuele aanvullende ondersteuning of opleiding die de werknemer nodig heeft om de kansen op succes te vergroten. Bovendien draagt het haalbaarheidsonderzoek bij aan een zo compleet mogelijk re-integratieverslag (RIV) ten behoeve van de WIA-aanvraag. Hoewel een haalbaarheidsonderzoek 2e spoor geen garantie is voor het voorkomen van een loonsanctie, kan het het risico wel aanzienlijk verkleinen​​.

5. Hoe ziet het haalbaarheidsonderzoek spoor 2 eruit?

Het onderzoek doorloopt verschillende fasen, van de voorbereiding waarin relevante informatie wordt verzameld, tot aan gesprekken met de werknemer en uiteindelijk de analyse en rapportage. Een gedegen marktonderzoek maakt ook deel uit van het onderzoek om te bepalen welke functies passen bij de vaardigheden, ervaring en beperkingen van de werknemer​​.

6. Haalbaarheidsonderzoek spoor 2 kosten en samenwerking

Met kosten rond de €1.150,- exclusief btw en reiskosten is een haalbaarheidsonderzoek een investering in de toekomst van de werknemer. Engel & Cleary arbeidsadvies en werkgeluk B.V., met jarenlange ervaring op het gebied van arbeidsongeschiktheid en re-integratie, biedt deskundige begeleiding door dit proces. Een goede samenwerking en open communicatie zijn belangrijk voor een succesvol onderzoek​​.

7. Conclusie

Een haalbaarheidsonderzoek 2e spoor is meer dan alleen een evaluatie; het is een belangrijke stap die richting geeft aan het re-integratieproces. Door zorgvuldig de mogelijkheden en beperkingen te analyseren, kunnen werkgever en werknemer samen realistische en haalbare stappen zetten naar een nieuwe toekomst op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek is een investering in duidelijkheid over en succes van de re-integratiemogelijkheden, waarbij het welzijn van de werknemer centraal staat.

Bent u werkgever of werknemer en staat u aan de vooravond van een tweede spoor re-integratietraject, maar zijn er grote twijfels over de haalbaarheid vanwege ernstige beperkingen? Overweeg dan de meerwaarde van een haalbaarheidsonderzoek 2e spoor om zeker te zijn van een gerichte en realistische (vervolg)aanpak. Het kan het verschil maken tussen zoeken naar een speld in een hooiberg en het vinden van een nieuwe, passende uitdaging.

Wil je meer weten over hoe een haalbaarheidsonderzoek jouw organisatie kan helpen? Neem vandaag nog contact op met Engel & Cleary voor onafhankelijk en helder advies op het gebied van langdurig verzuim en re-integratie.

Leave A Comment